1. Home>
 2. Inspirasjon>
 3. Talent Management og Rekruttering >
Få medarbetare att ta nästa steg i karriären

Hvordan få medarbeidere til å ta et steg videre i karrieren?

Hvordan kan du som leder jobbe aktivt for å få medarbeiderne dine til å se karrieremuligheter innenfor organisasjonen? Mange misliker endring og unngår nye rutiner, prosesser og roller. Dette er en av de største utfordringene innen Talent management.

Endring og kompetanseutvikling er nødvendig ved omorganiseringer og når nye behov oppstår i virksomheten. Dessuten viser studier at medarbeidere trives med å utvikle seg og gå nye karriereveier. Likevel unngår mange medarbeidere endringer. Å få dem til å ta det første steget er ikke enkelt.

Hvorfor vil ikke dine medarbeidere være med på endringer? Og hvordan får du dem til å utvikle sitt fulle potensial?

  Vil du forbedre din Talent management-strategi?

  Last ned vår kostnadsfrie guide: Transformer talentstrategien din.

   Last ned guiden

   Derfor er medarbeiderne redde for endring

   Det er ikke uvanlig at HR-sjefer føler frustrasjon over at medarbeidere unngår endringer. Forsøk heller å forstå hvorfor de reagerer som de gjør.

   Omtrent 40–50% av alle medarbeidere vurderer å skifte jobb, men det er ikke så mange som faktisk gjør det. Hva skyldes det?

   Ans De Vos, professor ved University of Antwerp og Antwerp Management School, forteller i podcast-episoden nedenfor at mennesker liker rutiner og vaner. Vaner er vanskelige å endre.

   "Det er en stor forskjell mellom å vurdere noe og å ta beslutningen om å gjøre noe. I deres nåværende rolle vet de hva som forventes av dem, de kjenner sine kollegaer og kan jobben sin. Hvorfor bytte det mot en rolle der de er usikre på hvordan ting fungerer og hvordan de vil kunne prestere?"

   Med andre ord er det vanlig å være redd for endring fordi man ikke vet hva det ukjente innebærer.

    Hør podcast om Talent Management

     Sånn tar medarbeiderne beslutningene sine

     Selv om OECD rapporterte at 27% av jobbene vil forsvinne snart på grunn av AI og automatisering, er det få som velger å bytte karriere, utvide kompetansen sin eller skifte rolle innenfor selskapet. 

     Dette kan være fordi vi mennesker sjelden tar beslutninger basert på fremtidsutsikter. I stedet tar vi beslutninger basert på våre egne erfaringer. Vi tar utgangspunkt i hvordan vi trives på arbeidsplassen, våre arbeidsoppgaver og hvordan virksomheten har fungert frem til nå.

     "Selvfølgelig har vi mye makrodata som viser hvordan fremtidsutsiktene ser ut," sier Ans De Vos. "Men det er ikke det vi bruker som referanseramme når vi tar beslutninger. Så lenge medarbeideren ikke personlig har opplevd endringen i sitt direkte miljø, vil det ikke påvirke handlingene deres."

     Løsningen er en organisasjon som tilbyr karrieremuligheter

     Å utvikle karrieren sin med ny kompetanse er til fordel både for medarbeideren og organisasjonen. Så hvordan kan du inspirere dine medarbeidere til å ta steget?

     Ans De Vos mener at det viktige er å vise hvilke muligheter som finnes og hvordan man kan gjøre karriere innenfor selskapet.

     "Vi må jobbe med å gjøre mennesker bevisste på hvilke karrieremuligheter som finnes utenfor de oppgavene de har i dag. Vi må også bygge en kultur som støtter myndiggjøring når det kommer til karriere. Dette er noe som mangler i mange organisasjoner."

     Å endre rutiner og atferd er ikke enkelt. Men hvis du har en fleksibel organisasjonskultur som tydelig viser medarbeiderne hvilke karrieremuligheter som finnes, vil flere våge å gå ut av komfortsonen sin. Dette vil styrke både dine medarbeidere og organisasjonen på lang sikt.

      Mer om Talent management

      Finn ut mer

      Transformer din talentstrategi

      Last ned guide