1. Home>
 2. Inspirasjon>
 3. HRM>
People on holiday

Nordmenn trenger i snitt 15,6 feriedager for å lade batteriene

Klarer likevel ikke logge helt av 

Samtidig jobber nær halvparten av alle nordmenn i ferien. I Europa er det bare England og Italia som ligger under oss – med henholdsvis 8,5 og 11 dager, mens finnene trenger hele 34 dager for å fullade, viser en ny undersøkelse utført av SD Worx.

En fersk undersøkelse viser at nordmenn i snitt trenger 15,6 dagers ferie for å fullade batteriene. Samtidig svarer nær halvparten (45%) at de svarer på arbeidsrelaterte telefoner og e-postmeldinger i ferieperioden. Dette fremgår av en ny undersøkelse utført av den ledende europeiske HR – og lønnsleverandøren SD Worx, som er gjennomført blant 10.119 ansatte over hele Europa.

  People on holiday

   Work-life-balance

   Mer enn noen gang leter vi etter en god balanse mellom arbeid og fritid. Hvor mange feriedager som trengs for å koble av får svært varierende svar blant europeiske arbeidstakere. Forskjellen mellom de europeiske landene er faktisk slående. I gjennomsnitt trenger europeiske arbeidstakere 17 dagers ferie for å lade batteriene. I Storbritannia er 8,5 feriedager tilstrekkelig. Italienske ansatte trenger en ferieperiode på 11 dager. Norge 15,6 dager. I land som Spania og Finland er det større behov for ferietid, der hver foretrekker henholdsvis 27 og 34 dager.

   – Det er viktig at de ansatte opplever en så optimal balanse mellom arbeid og fritid som mulig, og det er vårt ansvar som arbeidsgiver å tilrettelegge for det.  Hvordan denne balansen til slutt ser ut, varierer fra ansatt til ansatt. Noen liker å koble ferien helt fra jobb, mens andre liker å opprettholde helikopterutsikt, sier Vivienne Karlsen, Administrerende Direktør i SD Worx Norge (2015-2022). 

   Sjekk også ut denne artikkelen dersom du har ferie til overs i slutten av året.

   Nesten halvparten jobber i ferien 

   Det viser seg at det er blitt vanskeligere for ansatte å skille ferie og jobb. Nesten halvparten av nordmenn (45%) indikerer at de følger opp jobben i løpet av ferien. Her ligger vi godt over det europeiske snittet på 31 prosent. Nærmeste konkurrent på denne uvanen er Nederland med 37%. Tyske ansatte er vesentlig  mindre opptatt av arbeid i ferien: bare 23% følger opp jobb e-poster og telefonsamtaler. 30 prosent indikerer at de har problemer med å gi mentalt slipp på arbeidet i ferieperioden. Også her ligger nordmenn over snittet (36%), men også engelske (33%) og italienske (32%) ansatte opplever vanskeligheter med dette. Fra et aldersperspektiv er det hovedsakelig yngre arbeidstakere mellom 25 og 34 år som synes det er vanskelig å koble fra arbeid i ferien (38%). Angsten avtar med alderen. Omtrent 20% av de over 55 indikerer at de har problemer med å gi slipp på sitt mentale arbeid.

   Om undersøkelsen

   Som en del av «War for Talent» gjennomførte SD Worx en studie i samarbeid med iVox om hvordan europeiske ansatte håndterer ferieforespørsler. Forskningen fokuserer på attraktivt arbeidsgiverskap i krigen om talenter, hva arbeidstakere ser etter hos en arbeidsgiver, og hva arbeidsgivere fokuserer på for å være/bli en attraktiv arbeidsgiver. Undersøkelsen fokuserer på 7 puslespillbrikker som arbeidsgivere kan jobbe med: trivsel og menneskeorientert HR, fleksibel arbeidsorganisering, motiverende lønnspolitikk, inspirerende og aktiverende kultur, digital arbeidsplass, talentledelse, bærekraftig karriere og rekruttering.

   Undersøkelsen ble gjennomført i mars 2022 i Belgia, Frankrike, Tyskland, Nederland, Storbritannia, Spania, Italia, Norge, Finland og Sverige. Totalt deltok 10119 ansatte. Utvalget er representativt for de spesifikke lokale markedene og har den samme sammensetning av kjønn, alder og utdannelse i de aktuelle landene.

    Gratis Guide: Ferieregler – enkelt forklart!

    Vi har samlet svarene på de vanligste spørsmålene om ferieregler og feriepenger i en guide til deg: Ferieregler – enkelt forklart!

     Last ned guiden her