1. Home>
  2. Inspirasjon>
  3. HRM>
Disse personlighetene har du på arbeidsplassen din

Disse personlighetene har du på arbeidsplassen din

Ikke alle trenger å jobbe på samme måte for å oppnå samme resultat og det er på høy tid at vi begynner å se muligheter i forskjellene.

Tenk på dine ansatte, de er alle forskjellige på en eller annen måte. Oppgaver noen synes er vanskelige eller kjedelige, er en annen supergod på f.eks. Ulike temperament og personlighetstrekk bidrar til variasjoner mellom deg og dine kollegaer. Å være klar over disse variasjonene kan hjelpe kollegaer, ansatte og ledere til å forstå hverandre og se hverandres behov. I tillegg får du en bedre oversikt over hva du selv trenger og trives med på din arbeidsplass. 

45 000 mennesker svarte på SD Worx-undersøkelsen

Du selv er kanskje ikke helt klar over hvilken personlighet du eller kollegaene dine har på jobben? Det er ikke lett å vite uten å teste seg. Derfor har vi i SD Worx sendt ut en meningsmåling som hele 45.000 personer over hele Norden har svart på. Resultatene avslører hvilken av disse 5 personlighetstypene du er på jobb. Du kan også sammenligne deg med dine kollegaer og få tips og råd om hvordan du skal samarbeide best mulig med de ulike personlighetstypene.

Nå har vi samlet alle resultatene fra Sverige, Norge og Finland i denne lettleste artikkelen! Du kan se statistikk over hvilken personlighetstype de fleste har på jobb og hvilken som er litt mer sjelden.

Hvis du ikke allerede har deltatt? Ta testen her.

Resultatene viste at:

9,1 % er Entertainere

2 853 mennesker ble den sjeldneste personlighetstypen – entertaineren. Underholderen er den som holder godt humør på kontoret og som alltid sørger for å få seg en latter på mandagsmøtet. Underholderen holder teamet sammen rundt en kaffe eller en afterwork og er alltid glad for å se kollegene sine. Det ville vært veldig kjedelig om entertaineren ikke var på plass!

Slik samarbeider du best med entertaineren: Gjør det kjent for entertaineren at du ser og setter pris på den gode stemningen den bidrar med. Det er lett å glemme viktigheten av en entertainer, men det blir så tydelig hvis den forsvinner. Pass på å delta i aktiviteter den organiserer og ikke klag når entertaineren tar initiativet.

11,6 % er Strategen

3 624 personer ble strategen – den som har stålkontroll og sannsynligvis et minuttplan. Strategen vil ha tydelig informasjon, et klart målbilde og ikke så mye krimskrams rundt omkring. Strategen fungerer best når hen får sitte uforstyrret og holde seg til rutinene sine. Strategen gjør alltid en velorganisert og sterk prestasjon. Med en strateg i teamet går du aldri glipp av en deadline!

Hvordan samarbeide best med strategen:

Ikke forstyrr en strateg. Strategen er veldig planlagt, trenger sitt fokus og liker å jobbe i et rolig miljø hvor hen kan følge sin egen struktur. Vær tydelig med en strateg om hva som forventes og ikke avbryt det. Respekter strategens privatliv og vær tilbakeholden med samtaler som ikke direkte angår arbeidet.

19,6 % er familiesjonglører

6 149 personer ble familiesjongløren – den som prioriterer balanse mellom arbeid og privatliv. Familiesjongløren har mye utenfor jobben og har en god ide om hvordan han bryr seg om sitt mentale og fysiske velvære. Ved å holde seg oppdatert, ha åpen kommunikasjon og planlegging ovenfra og ned, holder familiesjongløren en fin balanse mellom familieliv og arbeidsliv.

Slik jobber du best med Familiesjongløren:

Familiesjongløren må være fokusert og effektiv på jobb for å kunne legge energi i andre ting når arbeidsdagen er over. Sørg for at du lærer om balanse mellom arbeid og privatliv og hold ditt eget fokus. Respekter tiden og ikke forvent at de skal jobbe utenom kontortiden.

27,6 % er lagspillere

8 624 mennesker ble lagspillere – de som elsker å utvikle seg sammen med laget sitt! Lagspillere jobber best i grupper og liker dynamiske arbeidsgrupper med stor takhøyde. Lagspilleren sprer positiv energi og ønsker nye ideer og godt samarbeid velkommen. Med flere lagspillere på kontoret kan teamet ditt nå nye høyder!

Hvordan jobbe best med lagspilleren:
Lagspilleren gjenkjenner alles behov og sørger for at alle er i samme båt. Vær positiv og ikke stikk kjepper i hjulet for teamet ditt. Slutt heller aldri å lytte eller bidra med ideer for å være enig med lagspilleren.

32 % er Eventyrere

10 018 personer ble eventyreren – den mest fremtredende personlighetstypen som elsker fleksibilitet og uavhengighet. Eventyreren liker mulighetene med hybridarbeid. Noen ganger vil eventyreren jobbe hjemmefra, og noen ganger vil han komme inn på kontoret. Eventyreren trives best når ting skjer og hen må ta sine egne (gjerne risikable) avgjørelser. Med en eventyrer får du en kollega som kommer med innovative ideer og selvstendig ekspertise.

Hvordan samarbeide best med eventyreren: Stol på at eventyreren leverer når de får frihet og at de løser ting på sin egen måte. Ikke prøv å detaljstyre en eventyrer og ikke krev at de skal jobbe i strukturer som de ikke trives i.

Styrken til et allsidig team

Vår meningsmåling viste at det er en rekke personligheter på en arbeidsplass som alle jobber forskjellig. Det er en stor fordel å kunne dra nytte av forskjellene i dine medarbeidere. Det er tross alt ulikhetene som gir styrkene i et team. Nå etter pandemien har mange funnet nye måter å jobbe på, og det er alltid lurt å forbedre gammeldagse måter å jobbe på for å ligge et steg foran.

Finn ut hvem dine ansatte er og hvordan de foretrekker å legge opp arbeidsdagen sin. Det er på tide å gi alle dine ansatte de beste forutsetningene for å både yte sitt beste og trives i jobben. Ikke alle trenger å jobbe på samme måte for å oppnå samme resultat og det er på høy tid at vi begynner å se muligheter i forskjellene.

Les også: Har bedriften din råd til ikke å jobbe med mangfold?

    Vil du sjekke hvem du og ditt team er på jobb?

    Svar på testen! Når du har fått svar på hvilken personlighet du er, får du en unik link du kan dele med hele teamet for å samle deres resultat i en enkel rapport.

      Ta testen