1. Home>
 2. Inspirasjon>
 3. HRM>
Læring

5 Strategier for å gjøre læring i arbeidsflyten til en suksess

Hva betyr læring i arbeidsflyten?

Ideen om læring i arbeidsflyten (LIFOW - learning in the flow of work) handler om å gi sine ansatte tilgang til ekspertise og kunnskap akkurat når de trenger det mest. Men så attraktivt som det hele kan høres ut så er det ikke nok å bare tilby læringsressurser. For å virkelig negle LIFOW bør du gjøre følge tipsene under. 

Læring i arbeidsflyten er et prinsipp for å passe bedre til ansattes behov og ønsker: For at læring virkelig skal skje, må det passe inn i arbeidshverdagen som en del av det daglige arbeidet.

1. Bruk den til å utfylle formell læring 

For å gjøre det helt klart: LIFOW er ikke ment å erstatte formell læring. Hvis det er målet ditt, kommer du garantert til å bli skuffet. Nei, LIFOW fungerer best som et tillegg til formell læring. I stedet for å lære et emne én gang som en del av et kurs (og så raskt glemme det), er det fine med LIFOW at det henger godt sammen med rapporteringspraksis. Det hjelper ansatte å huske hva de har lært før, slik at de kan bruke det til å løse spesifikke problemer når de kommer opp. For eksempel må en selger svare på et vanskelig spørsmål fra en kunde. Hun kunne åpne opp en FAQ-guide med tips som salgsavdelingen lagde etter en formell opplæring om salgspraksis for to måneder siden. 

2. Utnytt din interne ekspertise og kunnskap

LIFOW fremkaller ofte bilder av fancy verktøy, fylt med mikrodeler av ekspertise og kunnskap i verdensklasse, utført av bransjeeksperter. Å se rundt deg er imidlertid ofte nok. Du har alltid mye mer intern kunnskap enn du er klar over. Sett det i arbeid! La erfarne kolleger ta opp veiledningsvideoer, lage maler, utkast til sjekklister osv. Disse kan være en stor ressurs for ansatte som er nye i teamet, samtidig som de er rimelig for budsjettet ditt. Dette lar deg også lage en intern Netflix for læring, med alternativer skreddersydd for alles behov. 

  Jill Everaert
  «Den kreative økonomien vokser raskt. Vi er alle i ferd med å bli potensielle skapere av meningsfylt innhold. Trikset er å gi en plattform der folket ditt faktisk kan ta steget.»
  Jill Everaert
  Jill Everaert, Manager SD Worx Academy

  3. Frigjør tid for dine ansatte

  Var det ikke meningen at LIFOW skulle eliminere læringstid ved å gi de mest relevante svarene? Vel, det er teorien. I praksis vil dine ansatte alltid trenge litt tid til å finne den rette læringsressursen og konsultere den. Oppmuntre folk til å gjøre det. Gi dem for eksempel tid til å følge en e-læring tirsdag morgen for å forberede dem på en kommende oppgave. Enda mer, gjør det klart at du forventer at de gjør det, og utfordre dem på det. Hvis ikke, kan du være en flott ny læringsplattform som alle snakker om, men ingen bruker. 

  Tips! Visste du at medarbeiderne ofte blir lenger i bedriften hvis de har tilgang til læring og utvikling? Sjekk ut vårt innspilte webinar om hvordan læringsmuligheter har betydning for å beholde ansatte.

  4. Ikke glem å holde det menneskelig

  Teknologi forandrer måten vi jobber og lærer på. Mye av det er til det bedre, men vi kan ikke stole på digitale verktøy for å løse alle problemene våre. Anta at noen i organisasjonen din ikke utmerker seg i kommunikasjon. Teknikken kan ikke fikse det, det kan kolleger. De må gi støtte og coaching på forespørsel. For å illustrere, kanskje et spontant rollespill kan hjelpe for å få frem nye tilnærminger eller hva med en kort brainstorm? Som OECD definerer vil mange ferdigheter som kreativ tenkning, samarbeid og empati, trenge en tydelig menneskelig berøring i LIFOW. 

  Kjekt å vite: Menneskeorientert teknologi bidrar også til å holde lærings- og utviklingsinnsatsen menneskelig. Slik finner du en balanse mellom high-tech og high-touch. 

  5. Gi oppgaver som utfordrer folk til å vokse

  Folk lærer ved å gjøre. Og de vil ikke lære noe nytt hvis de gjør de samme tingene på samme måte hver eneste dag. Se derfor etter muligheter for å «lure» dine ansatte til å lære. Se for deg dette: en ansatt signaliserer et avvik i lønnsslippen. Hvorfor ikke gi en ny HR-kollega i oppgave å finne feilen? Han vil sannsynligvis ikke lykkes like raskt som en mer erfaren HR-profesjonell, men prosessen vil resultere i en bratt læringskurve. Etterpå kan du til og med oppmuntre ham til å dele lærdommene sine med andre nye kolleger. Det er mange alternativer, men vær forsiktig så du ikke utfordrer folk for mye. LIFOW skal få hjernen til å tikke uten å være overveldende. 

   Potensialet for karriereutvikling er en av de beste måtene å engasjere dine ansatte. Folk vil vite at arbeidsinnsatsen deres bidrar til noe, inkludert muligheten for utvikling i deres egen karriere. Og ved å integrere læring i de daglige arbeidsflytene til dine ansatte, treffer du akkurat den spikeren. Bare sørg for at du bruker de riktige strategiene for å gjøre LIFOW til en genuin suksess. 

    Vil du vite mer om læring og utvikling i organisasjonen din?

    Se våre løsninger for Talent Management, kompetanseutvikling og læring.

     Videreutvikle dine ansatte