1. Home>
 2. Inspirasjon>
 3. HRM>
kikare - trender inom HR 2024

5 HR-trender du bør følge med på i 2024

Lurer du på hvordan HR-trendene vil utvikle seg i 2024? Her får du 5 tips til hva du bør følge ekstra godt med på det kommende året. 
 

1. Uklare grenser mellom jobbroller

Den pågående mangelen på talenter utfordrer de tradisjonelle jobbrollene slik vi kjenner dem og mange arbeidstakere blir nå gitt et bredere omfang av ansvarsoppgaver. Dette kan føre til et økende antall ukvalifiserte ledere som blir satt til å håndtere komplekse medarbeiderutfordringer uten den nødvendige opplæringen som kreves. Noen bruker også AI-verktøy for å øke produktiviteten og kompetansen slik at de bli et såkalt «supertalent».

For deg som arbeidsgiver er det viktig å sørge for å ha et kompetansebasert rammeverk på plass i organisasjonen, slik at du kan identifisere kompetansemangel og finne talenter du kan videreutvikle.

Tips til nyttig lesning: 5 tips for å bygge en kompetansebasert arbeidsplass

2. Finne flere måter å fremme trivsel på

Fleksibilitet på arbeidsplassen fortsetter å være en viktig faktor for talenter i hele Europa. For å skille deg ut som arbeidsgiver i 2024, er det viktig å gjøre ansattgodene mer tilpasningsdyktige slik at de ansatte kan skreddersy sin egen fordelspakke etter behov.

Mange arbeidstakere sliter med stram økonomi og de ønsker å få mer ut av personalgodene sine. HR bør derfor vurdere om de skal innføre økonomiske støtteordninger. De bør i tillegg revurdere de eksisterende fordelene for å sikre at de gir tilstrekkelig fleksibilitet. Det kan for eksempel innebære å tillate fridager i siste liten for ansatte som må sjonglere med barnepass eller annet ansvar.

  Transformer din talentstrategi

  Gratis guide

  Få 5 strategier som kan ta Talent management til neste nivå

   Les vår guide

   3. Ta AI til neste nivå

   AI fortsetter å være det mest omtalte temaet, ikke bare i HR, men også i andre områder i bedriften. HR, ledere og medarbeidere kan bli overveldet av alle de nye AI-løsningene som stadig dukker opp. Når det finnes AI for alt så kan det være vanskelig å vite hva du skal bruke tiden og oppmerksomheten på.

   En HR-trend for 2024 er at HR vil begynne å integrere nye AI-verktøy mer selektivt og strategisk, i forsøk på å strømlinjeforme prosesser og gjøre mer med mindre teknologi. De vil også fokusere på å optimalisere medarbeideropplevelsen gjennom nøyaktig planlegging av ny AI-integrasjon. På samme tid vil AI åpne opp for flere muligheter enn noen gang på områder hvor potensialet for automatisering er høy, som for eksempel innen lønn.

   4. Skape harmoni mellom mennesker og teknologi

   Å gjøre mer med mindre teknologi blir en HR-trend i 2024. I årevis har HR-ledere slitt med ulike verktøy og fragmentert teknologi, noe som har en negativ innvirkning på medarbeideropplevelsen. Undersøkelser viser at 4 av 10 ansatte i internasjonale selskaper sliter med å holde seg oppdatert på digitale applikasjoner. Det er derfor ikke overraskende at det er en økende tendens til å prioritere integrering og konsolidering av HR-teknologi.

   For å sikre at den teknologiske nedskaleringen blir en suksess, er det best å starte med en gjennomgang av alle eksisterende applikasjoner slik at du kan finne eventuelle overlappingsområder. Stadig flere løsninger for HR-teknologi er utviklet for å kunne integreres med hverandre og gi de ansatte en sømløs opplevelse. Gjør en vurdering på om du kan erstatte noen av de eksisterende løsningene med bare noen få leverandører.

   Les også: Fremtiden for integrert HR-teknologi

   5. Omfavn en systematisk HR-tilnærming

   Har du hørt om systematisk HR? Uttrykket kommer fra guruen i personalledelse, Joah Bersin. Han forklarer hvordan HR sin rolle har forandret seg siden den først ble introdusert som en administrativ rolle. I dag er det mye fokus på viktigheten av å attrahere og rekruttere de rette talentene og HR er involvert i nesten alle aspektene av virksomheten.

   For HR innebærer systematisk tilnærming at medarbeiderreisen står i sentrum for planene for det kommende året. Det betyr at du kan se hvordan de ansatte interagerer med ulike deler av bedriften helt fra de søker jobb første gang til de slutter, og vurdere hvordan dere kan samarbeide med ulike avdelinger for å optimalisere opplevelsen i hvert enkelt kontaktpunkt.

    Ønsker du personlig rådgivning om hvordan tilpasse deg til nye HR-trender?

    Kontakt oss gjerne for en prat.

     Ta kontakt