1. Home>
 2. Inspirasjon>
 3. Ansattengasjement>
NO only for norway

Walkshop: Ta teamsamtalen eller telefonmøtet utendørs

Boost kreativiteten og produktiviteten med frisk luft

Mulighetene for hjemmekontor har snudd opp-ned på jobbhverdagen til de aller fleste. For mange kan det være utfordrende å skulle være på sitt mest kreative og produktive der man sitter på enden av et rotete frokostbord. Løsningen? Ta med deg tankene – og kollegaene dine – ut i frisk luft.

Straks du beveger deg utendørs, vil du ofte merke at du blir mindre selvfokusert, får økt giv og energi – og flere kreative, konstruktive og positive tanker. Vi har alle godt av å bevege oss litt i løpet av arbeidsdagen og frisk luft gir energi.

Den danske filosofen Søren Kierkegaard hadde noen av de samme refleksjonene:
«Men fremfor alt, tab ikke lysten til at gå. Jeg går mig hver dag til det daglig velbefindende og går fra enhver sykdom. Jeg har gået mig til mine beste tanker, og kender ingen tanke så tung at man ikke kan gå sig fra den.»

Etter å ha lest mye om hvordan det å gå ute fremmer kreativitet og åpenhet, startet psykologen Aksel Inge Sinding i 2016 prosjektet Vandrepsykologen, hvor han tilbød gratis samtaletimer ute på tur. Etter prosjektet beskrev han blant annet at «vandrerne virket å bli raskere komfortable med settingen, kom tidlig til kjernen i utfordringene og var svært åpne om sine tanker og opplevelser».

Frisk luft – friske ansatte

Som leder kan du for eksempel invitere til regelmessige "en-til-en" samtaler som gåturer. I møtene blir pensko byttet ut med treningssko, og sett gjerne et mål for dagens runde.

Dette kan for eksempel være å:

 • Løse en spesifikk utfordring.
 • Ta en bestemt avgjørelse.
 • Bli enig om et strategisk valg.
 • Ta pulsen på trivselen til de ansatte.

I tillegg til fordelene med fysisk aktivitet, frisk luft og et kjærkomment avbrekk fra kontoret, opplevde de ansatte ofte at samtalen går lettere ute i frisk luft.

Les også: 5 tips til forebygging av hjemmekontor-relaterte plager

Teammøter utendørs øker kreativiteten

For å minne ansatte på alternativet, legg inn «Walking Meeting» eller "Walkshop" som et alternativ til møterom i Outlook. Det er en enkel måte for å oppmuntre de ansatte til å gjennomføre noen av møtene og samtalene sine utendørs i løpet av uken. Det fungerer faktisk helt fint via Teams eller telefon, og er en god måte å få en liten energikick i løpet av arbeidsdagen.

Et tips til aktivitet er å bruke for eksempel Fuelbox (spørsmål på boks som oppmuntrer til gode samtaler) i forbindelse med walkshop. Eksempel på spørsmål kan være: «Når er du på ditt mest kreative?», "Hva skal til for at du skal trives bedre på jobb?", eller "Hva trenger du å bli bedre i for å gjøre en bedre jobb?". 

Vår interne erfaring med å avholde teammøte utendørs:

 • Det fungerer veldig fint å avholde både teammøter og en-til-en møter utendørs.
 • Sett gjerne av minst 30 min. dersom dere er flere enn to-tre personer slik at alle rekker å bli hørt. 
 • Sett også av 5 min. til å oppsummere gåturen og ev. skrive ned punkter som skal jobbes videre med.
 • Vi ble mer kreative av å gå og snakke sammen.
 • Samtalene ble mer uformelle og personlige.
 • Deltakerne opplevde å få mer energi av et slikt møte enn å sitte statisk foran skjermen. 
 • Det er lurt å ha avtalt et tema for møtet i forkant, og hvor lang tid vi skal bruke på hvert spørsmål.
 • Det er lurt å ha en møteleder for hver tur. Dette ansvaret kan rullere.
 • Husk å lade mobilen før du går ut - teamsmøter med kamera stjeler strøm.:) 

Noen ekstra tips fra ekspertene

Den Norske Turistforening har lenge benyttet seg av såkalte «Walkshops» og bruker området rundt Youngstorget til drodlemøter og medarbeidersamtaler. I tillegg bruker de området rundt DNT-hytter når de skal møte partnere, forteller kommunikasjonssjef i DNT, Mette Øines Habberstad.

Og her kommer en privat oppfordring fra undertegnede: Bli medlem i DNT nå, slik at tilbudet deres til fjells, lokalt, til havs og i byen fremdeles kan opprettholdes.

Lykke til med walkshopen!

  Digitalisering av HR

  Gratis Guide

  HR involveres ofte sent i diskusjonene om selskapets digitale utvikling, hvorfor er det slik? Og hvorfor har ledere innen HR en lavere digital innsikt sammenlignet med andre lederroller? Sjekk ut vår guide og få tips til hvordan HR bør forberede seg på en mer aktiv rolle i digitaliseringsarbeidet.

   Les mer og last ned guiden her
   Audhild Hval

   Audhild Hval

   Leder SD Worx Byrå