1. Home>
 2. Om oss>
 3. Nyheter & Presse>

Norge på topp i Europa når det kommer til «workation»

SD Worx gjennomførte nylig en undersøkelse om arbeid i utlandet. Over 5000 arbeidsgivere og rundt 16.000 ansatte i 16 europeiske land deltok. Ifølge undersøkelsen leder Norge an, hvor 51 prosent har mulighet til å jobbe fra utlandet uten å ta ut ferie. Frankrike ligger på bunn hvor det samme tallet er 20 prosent.

Kombinasjonen av arbeid og ferie, en såkalt "workation", lar deg jobbe fra feriedestinasjonen din på dagtid og nyte ferien der du er på kveldstid og i helgen – uten å ta ut ferie. SD Worx, som står bak undersøkelsen, har selv innført denne muligheten i sin organisasjon.  

– Vi ønsker å være en god arbeidsgiver og gi våre ansatte mulighet til en sunn balanse mellom arbeid og privatliv. Å tilby muligheten for "workation" er i tråd med vår forpliktelse til å tilby et godt arbeidsmiljø. Vi stoler på at våre ansatte vil være produktive samtidig som de nyter fordelene av et miljøskifte, sier Rune Alvestad i SD Worx.  

Anbefaler å innføre rettningslinjer 

For å sikre en rettferdig og konsistent implementering anbefaler HR-ekspertene i SD Worx å opprette en arbeidspolicy med noen retningslinjer. Dette har de selv gjort med gode resultater. Denne bør blant annet inneholde hvem som skal godkjenne oppholdet og hvem som har mulighet til å gjennomføre det. I SD Worx er workation begrenset til kolleger med roller som ikke krever stedlig plikt, og perioden kan ikke overstige fire uker per år (20 arbeidsdager). Det er bare mulig i land der SD Worx har en juridisk enhet. Disse retningslinjene sikrer overholdelse av lokale lover og forskrifter, samtidig som de gir trygghet og sikrer et godt arbeidsmiljø for SD Worx-ansatte. Policyen bidrar til å garantere at støtte- og arbeidsoperasjoner fortsetter å fungere problemfritt. 

Det må også være sikkert at den valgte arbeidsplassen er egnet for arbeidets ytelse. Nødvendig infrastruktur som internettforbindelse, datamaskin, skrivebord bør være på plass, og du skal kunne jobbe rolig og uforstyrret. Ansatte har selv ansvar for å kontrollere at arbeidsplassen oppfyller krav til helse og sikkerhet. Arbeidstid bør også avklares, og i SD Worx er en dags arbeid hjemme eller på et feriested det samme og må gjøres i hjemlandets tidssone. 

Ordningen krever hjemmekontor-ordning

For arbeidstakere som ikke har hjemmekontor som standard er tallet lavere. Likevel ligger Norge fortsatt i tet med at 26.4 prosent har mulighet til å jobbe utenlands uten å ta ut ferie, noe som er betraktelig høyere enn våre naboland.

  Mulighet for "workation" dersom hjemmekontor-ordning er etablert

  Norge på topp for "workation" muligheter

   Mulighet for "workation" dersom hjemmekontor-ordning ikke er en etablert ordning i bedriften

   Mulighet for "workation" dersom hjemmekontor-ordning ikke er etablert