1. Home>
 2. Om oss>
 3. Nyheter & Presse>

Fire av ti nordmenn synes lønnen er urettferdig 

Ifølge en fersk undersøkelse svarer 37 prosent av nordmenn at de ikke opplever lik lønn for likt arbeid internt i organisasjonen sin.  
Lønnspaket
Lønnspaket

  Flere opplever ulik lønn for likt arbeid

  Flere svarer nå at de opplever ulik lønn for likt arbeid, både i egen organisasjon og i markedet innenfor sine bransjer. Tross at flertallet synes det er uproblematisk å dele lønn med kollegaer, ønsker likevel en fjerdedel å holde lønnen sin skjult.  

  – I Europa er det stadig flere arbeidsgivere som nå tilbyr åpen og transparent kommunikasjon rundt belønning og lønnspakker. Her skiller Norge seg ut med det høyeste tallet, hvor 30% av arbeidsgiverne foretrekker å holde denne informasjonen privat. Det er 10 prosent høyere enn snittet, sier Rune Alvestad, Country Manager i SD Worx Norge.  

  Ønsker skreddersydde lønnspakker 

  Med en større bevissthet rundt egen økonomi og situasjon, ønsker flere ansatte mer skreddersydde lønnspakker som bidrar til en sunn balanse mellom arbeid og fritid. De ønsker også å velge fordelene sine selv.  

  Utgiftsdekning er generelt den mest populære fordelen, etterfulgt av mer sosial sikkerhet og fritidsrelaterte fordeler.  

  – I Norge er dette litt annerledes, hvor vi har veldig god dekning når det kommer til sosial sikkerhet. Her ønsker 17 prosent seg heller mer penger og mindre fritid, og en fjerdedel ønsker heller bonus enn andre fordeler, Rune Alvestad, Country Manager i SD Worx Norge. 

  Undersøkelsen viser også at lønnsslippen er et problem for noen, på gjennomsnittlig basis hevder 64% av de spurte at de forstår lønnsslippen fullt ut. Samtidig sliter 14% med det samme. Dette gjelder også i Norge.  

  De fleste ansatte har en god forståelse av sin lønnspakke, selv om det fremdeles er noen som ikke har fullstendig kunnskap om hva som er inkludert. Kun syv av ti prosent sjekker lønnslippen sin med jevnlige mellomrom.  

  Hovedfunn i Norge 

  Undersøkelsen er utført av SD Worx, en ledende europeisk HR- og lønnsleverandør, og dekket 16.000 ansatte i 16 land.  

  Nøkkelresultater viser blant annet at: 

  • Kun 62 prosent av nordmenn vet hva lønnspakken sin inneholder. 
  • Omtrent like mange er kjent som ukjent med hva kollegaene sine tjener (ca. 40 prosent). 
  • 39 prosent jobber et sted hvor lønn er transparent. 
  • 44 prosent synes ikke lønnen sin er rettferdig i forhold til markedet. 
  • 37 prosent svarer at de ikke opplever likt lønn for likt arbeid internt i organisasjonen sin. 
  • Bare 70 prosent sjekker lønnslippen sin med jevnlige mellomrom. 

   

  Om undersøkelsen 

  Hva innebærer egentlig lønnspakken vår, hvor mange bedrifter har en åpen og transparent lønnspolitikk og vet vi nøyaktig hvor mye kollegene våre tjener? For å svare på dette gjennomførte SD Worx en undersøkelse av 16 011 ansatte i 16 land i februar 2023. Dette inkluderer Belgia, Nederland, Tyskland, Frankrike, Storbritannia, Irland, Østerrike, Sveits, Italia, Spania, Polen, Sverige, Norge, Finland, Danmark og Kroatia.