1. Home>
  2. Inspirasjon>
  3. HR-system>
Mann mediterer

Når HR tech møter fintech: 5 spennende prospekter

Teknologi kan booste HR

Utfordringene HR står overfor har allerede blitt godt dokumentert. Attraktive og fleksible belønninger, jakten på talenter og dårlige ansettelser er bare noen av dem. “Det finnes ingen kur mot disse utfordringene”, sier Nils De Bremaeker, CFO hos WorxInvest. “Men hjelpen er underveis fra uventet hold: fintech kan booste merverdien til HR tech.” 

On-demand lønn

Med inflasjon som når stadig nye høyder i mange land ser vi at en økende andel arbeidstakere lever fra lønningsdag til lønningsdag. For folk flest kommer den dagen bare en gang i måneden. Hva om det fantes løsninger som gav de ansatte utbetalinger på forhånd, slik at de kan få tilgang til lønnen sin når de måtte trenge det? Det finnes faktisk!

I stedet for å logge antall arbeidstimer, kan tidssporingsteknologi legge til rette for en rekke finansielle tjenester for de ansatte. En tjeneste som øyeblikkelig lønn gir åpenbart skattemessige utfordringer ettersom en månedslønn gir arbeidstakeren høyere skatt enn for eksempel tredagers lønn. Det er her en god lønnsleverandør kan gjøre god nytte. En god lønnsleverandør kan gi nøyaktige tall for skattetrekk og lønnsberegning, mens pengene er knyttet til et forhåndsbetalt kort. Kortet kan være knyttet til en bank eller ikke. For mange arbeidstakere kunne dette passet utmerket til deres finansielle velvære – særlig for mennesker som har prosjektbaserte eller midlertidige jobber.

Les også: Bytte HR- og lønnsleverandør? Dette bør en god leverandør tilby.

Fleksible belønninger på et nytt nivå

Ideen om et fleksibelt belønningssystem er at du tilbyr dine ansatte en mulighet til å bruke en del av lønnen sin på fordeler de selv velger. Det kan være ekstra feriedager, forsikringer, mobilitetsmuligheter, elektronikk og velværetilbud. En utmerket måte å tilby mer lønnsverdi uten ekstra kostnader – en vinn-vinn-situasjon! Men så trenger du faktisk ikke stoppe der.

Kombinert med fintech kan et fleksibelt belønningssystem bringes til et helt nytt nivå. For å illustrere kunne du tilbudt deler av lønnen i ulike digitale mynter som er minimalt eller uten beskatning. Disse myntene kan deretter bli brukt til å kjøpe lokale produkter, sunn mat, og andre varer med et bestemt formål. Merk deg at dette konseptet ikke er blitt lansert enda, men hvis myndigheter støtter det, så er det mange muligheter i sikte.

Ansattes inngang til livet og arbeid

Det finnes en app for alt. Men nå prøver stadig flere organisasjoner å samle ulike app-funksjonaliteter på en og samme plattform. Banker er et klart eksempel ettersom mange bank-apper kan brukes til flere ting enn økonomiske transaksjoner. Du kan også bruke bankappen til å se en fotballkamp eller leie en bysykkel. Dette kan HR lære av.

SD Worx går i bresjen med mysdworx, en plattform der det ikke bare tilbys HR-tjenester, men også tredjeparts livstjenester. Tross alt er liv og arbeid tett sammenvevd for tiden. Mer konkret vil denne løsningen – som er under konstruksjon, tillate medarbeidere å tegne forsikringer, administrere pensjonssparingene sine, abonnere på helseprogrammer, kjøpe sesongkort på tog og mye mer. På denne måten kan fintech-løsninger bli en del av HR.

Rentefrie eller rimelige arbeidstakerlån

Det kan være en god idè å hjelpe dine ansatte med å komme seg gjennom vanskelige finansielle situasjoner. Du kan låne dem penger på mer gunstige vilkår enn en bank og sette opp tilbakebetalingsdatoer med lønnsdatoer. Dette kan utgjøre stor forskjell for dem og bidra til å redusere bekymringene. Dessuten er det mindre sannsynlig at økonomisk engasjerte medarbeidere slutter og fintech kan ta seg av dine spørsmål rundt skatt.

Arbeidstakerlån med lave eller ingen renter er skattepliktig. Du vil også kunne sjekke hvor mye utestående lån som er igjen og om nedbetalingsvilkårene er oppfylt. Dette gjør det problemfritt for deg å administrere og følge opp lønnssikrede medarbeiderlån. 

Aksjeplaner

En aksjekjøpsplan for ansatte- eller ESPP- er et selskapsdrevet program der deltakende ansatte kan kjøpe selskapets aksjer til en rabattert pris. Dette er en av de få fordelene som enkelt kan tilgjengeliggjøres for alle dine medarbeidere, uansett departement eller land de befinner seg i. Også her er det slik at fintech hjelper til med den administrative delen.

Selv om ESPP har mange fordeler, inkludert høyere medarbeiderengasjement og sterkere employer branding, så er det enkelt å bli et offer for egen suksess. Hva gjør du når hundrevis av ansatte registrerer seg for et varierende antall aksjer? To valg: drukne i overveldende administrasjon eller la digitale verktøy ta jobben. SD Worx utvikler et slikt fintech-basert verktøy for å gi organisasjoner trygghet. 

Disse kom ikke med på listen vår over spennende prospekter: kryptobetalinger og desentralisert finans 

Selv om konseptet med smarte kontrakter er lovende, er hele konseptet med kryptolønninger og desentralisert finans kanskje å dra det litt langt. For det første kommer ideen med mange komplekse juridiske begrensninger da krypto ikke er noen offisiell valuta. Den har dessuten svært begrenset til ingen regulering. For det andre har valutaene, til og med såkalte stabile mynter, vært for volatile. For det tredje, selv om blockchain er veldig sikker, er det fortsatt en tungvint teknologi som ikke alltid er den mest kostnadseffektive og fleksible å betjene. For det fjerde er det svært begrenset hvor du kan betale med kryptovaluta, så ikke forvent at dette blir realiteten med det første. 

    Gratis e-bok Top 10 HR-utfordringer i 2022

    Vi har spurt nesten 3000 europeiske selskaper hva deres største HR-utfordringer er og bedt 10 eksperter fortelle om hvordan du best kan møte disse utfordringene og snu de til muligheter. Resultatet får du i denne e-boken.

      Last ned e-bok