1. Home>
 2. Inspirasjon>
 3. HR-system>

De 4 stadiene av modenhet innen HR-analyse

-Lesetid: 3 Minutter

Finn ut hvor du er på modenhetsskalaen innen HR?

Kvinne jobber med datavisualisering

Hva betyr Diagnostisk HR-analyse, Prediktiv HR-analyse og Preskriptiv HR-analyse og på hvilket nivå er din bedrift? 

Mindre selskaper innser ikke alltid hvor mye data de samler inn og får ofte ikke brukt dataene på en god måte. Større selskaper bli ofte fristet til å ta datainitiativene sine til neste nivå alt for raskt. Finn ut hvor bedriften din er på modenhetsskalaen for HR-analyse, det vil hjelpe deg å sette ting i perspektiv og ta ett steg om gangen i henhold til dine behov og ressurser.  

  HR analytics maturity put into perspective

   Det er ikke bare tilgang til HR-data som hjelper virksomheten din med å ta smartere beslutninger, det er måten du analyserer på. Små og større selskaper går vanligvis gjennom følgende stadier av modenhet for HR-analyse:

    

   1.) Beskrivende HR-analyse

   I trinn 1 samles historiske data for å kartlegge endringene og finne ut hva som har skjedd i virksomheten din. 

   Beskrivende HR-analyse svarer på: "Hva skjedde?"

    

   2.) Diagnostisk HR-analyse

   Trinn 2 er et dypdykk inn i dataene dine for å søke etter innsikt som avdekker årsaken til hvorfor visse endringer skjedde. 

   Diagnostisk HR-analyse svarer på: "Hvorfor skjedde dette?"

    

   3.) Prediktiv HR-analyse

   I trinn 3 kombineres historiske data med statistisk modellering, benchmarking og andre teknikker for å forutsi hva som kan skje i fremtiden. 

   Prediktiv HR-analyse svarer på spørsmålet: "Hva kan skje i fremtiden?"

    

   4.) Preskriptiv HR-analyse

   I siste trinnet brukes data for å bestemme et optimalt handlingsforløp. Mens prediktiv analyse fokuserer på å finne potensielle utfall, anbefaler preskriptiv analyse også trinn du kan ta for å påvirke disse resultatene. 

   Preskriptiv HR-analyse svarer på: "Hva skal vi gjøre videre?" 

   Les også: HR Analytics: 5 praktiske tips for å komme i gang.

    Tips

    Det er viktig å ikke gå for fort frem. Hvis du går fra èn fase av datamodenhet til den andre for raskt, risikerer du å bruke mye tid, krefter og ressurser på HR-analyseprosjektet ditt som du kanskje må gjøre om senere. 

     Finn ut hva som er riktig for deg

     Generelt sett: jo mer avansert datamodenheten din er, desto mer automatisert blir analyse- og beslutningsprosessene dine. Dette er imidlertid langt fra en gylden regel. Noen virksomheter foretrekker å opprettholde et høyt nivå av "menneskelig intervensjon" når de analyserer og tolker data for å ta beslutninger – og det er greit. 

     Avhengig av behovene til bedriften og arbeidsstyrken din, kan en beskrivende analysetilnærming være av stor verdi. Å klatre på modenhetsstigen er med andre ord ikke et mål, men et middel til å betjene spesifikke behov når de oppstår. For å ta det riktige valget for bedriften din, er en grundig business case et must hvis du tenker på å investere i større datamodenhet. Så sørg for å: 

     • Kartlegge behovene som kan dekkes gjennom prediktiv og preskriptiv analyse. 
     • Identifisere mulige alternativer for å oppfylle disse behovene. 
     • Demonstrere verdien og fordelene med større datamodenhet. 
     • Veie disse fordelene opp mot utfordringene og kostnadene. 

     Les også: 3 byggeklosser for suksessfull datahåndtering innen HR.

      Lorenzo Andolfi
      Å klatre på modenhetsskalaen når det kommer til HR-data er ikke et mål i seg selv, men et middel for å nå målet. Avhengig av dine behov, kan en beskrivende tilnærming allerede være av stor verdi.
      Lorenzo Andolfi, HR Research & Intelligence, SD Worx

      Hvordan kan SD Worx hjelpe deg?

      Eksperter fra SD Worx undersøker gjerne modenheten til datatilnærmingen din, samtidig som de tilbyr tilgang til rapportene, verktøyene og rådene du trenger underveis.