1. Home>
  2. Inspirasjon>
  3. HRM>
Likelønn mellom kvinner og menn

4 eksperttips for å oppnå likelønn i din bedrift

I midten av november markeres likelønnsdagen. Det er en symbolsk markering som illustrerer forskjellen i årslønn mellom kvinner og menn i Europa. Kvinner tjener nemlig i snitt 12,7 % eller 1,5 månedslønn mindre enn menn i løpet av året og jobber derfor «gratis» fra midten av november.  

Hvordan ser det ut i din bedrift? Og har du en plan for å utjevne eventuelle ulikheter? Ifølge EUs direktiv om åpenhet om lønn (EU Equal Pay Transparency Directive) er dette noe du må ha kunnskap om i din bedrift. 

Lønnsulikhet fører til at både medarbeideropplevelsen og virksomhetens vekst hemmes, så hvordan kan du redusere gapet? Vi spurte vår CPO, Bruce Fecheyr-Lippens, om råd.

 

Tips 1: Forstå forretningsfordelene

Ifølge Bruce: «Å følge reglene er bare en av grunnene til å jobbe med likelønn. Hvis du ønsker å ta de best mulige avgjørelsene på alle områdene av virksomheten, må du sørge for at du har en mangfoldig gruppe mennesker med på laget. Det er den eneste måten å ta smarte valg enten du velger en leverandør, utarbeider en avtale eller utvikler en markedsføringskampanje: du må samle og utnytte alle perspektivene du selv kanskje ikke har. Og for å være en virksomhet som tiltrekker seg forskjellige mennesker, må du behandle alle likt. Lønn er bare èn komponent av dette, men det er en kritisk en. Hvis likelønn ikke er en prioritet for deg vil du aldri nå forretningsmålene dine.»

Tips 2: La dataen snakke for deg

Da vi spurte Bruce hvordan du skal komme i gang, sa han: 

«Først må du få en tydelig oversikt over nøyaktig hvor mye alle tjener, organisert i et datasett du kan lære noe av. Hvis du ikke har dataene, har du bare filosofiske samtaler og det er umulig å gjøre noe. Den rette lønnsleverandøren kan generere dataene du trenger og støtte deg i å bruke dataanalyse for å forstå størrelsen på lønnsgapet mellom kjønnene. Lønnsanalyser kan også gi deg en tydelig oversikt over hvilke ansatte som tjener uvanlig mer eller mindre enn andre og hvor en persons lønn ligger i forhold til gjennomsnittet for rollen deres. Slik kan du gjøre lønnen mer lik på flere måter.»

Tips 3: Gå utover det grunnleggende

En enkel analyse av lønnsgapet er et flott sted å starte, men ifølge Bruce er det bare begynnelsen: 

«Å oppnå ekte lønnslikhet betyr lik lønn for alle minoriteter. Det er nemlig ikke bare et kjønnsproblem. Mange bedrifter må også vurdere naturalytelser som ansatte velger med lønnsoffer. Hver ansatt er unik og det å oppnå likelønn en kontinuerlig utviklingsprosess som kan være utfordrende. Men et økende antall tjenesteleverandører innen HR tilbyr nå lønnsanalyse ved å bruke sofistikerte analytiske modeller for å hjelpe deg med å identifisere og deretter løse eventuelle ulikheter."

Tips 4: Vær transparent

Bruce er opptatt av transparens. Han sier: "Jeg vet at lønnstransparens kan være et sensitivt tema og hvis du skulle offentliggjøre alle lønninger i organisasjonen din akkurat nå, kan det komme noen overraskelser. Men total lønnstransparens er noe du bør jobbe mot hvis du ikke vil ligge bakpå: lønnstransparens er arbeidslivets fremtid og det starter med ledelsen. De av oss som leder an bør modellere en kultur med lønnstransparens og sørge for at folkene våre vet at det er greit å snakke om hvor mye de tjener. Det vil sannsynligvis ikke føles komfortabelt med det første, men alt er en del av den kontinuerlige utviklingen som HR-ledere må omfavne hvis vi vil fortsette å tiltrekke oss de beste talentene og støtte forretningsvekst.»

Les også: Fire av ti nordmenn synes lønnen er urettferdig 

    Gratis e-bok - bli en datahelt!

    HR- og personaldata hjelper deg med å optimalisere mange aspekter av virksomheten din. Oppdag de 4 egenskapene som gjør HR-analyse til din bedrifts superkraft.