Gratis guide
Alt du trenger å vite om sykefravær - for arbeidsgiver og for arbeidstaker
Få full oversikt over sykefravær! Last ned vår guide og lær om rettigheter, plikter og beste praksis for en smidig og effektiv håndtering av sykefravær.
Arbeidstakers rett til sykepenger er en viktig del av det norske velferdssystemet. Sykepenger sikrer inntekt når en ansatt blir arbeidsufør på grunn av sykdom eller skade. Arbeidsgiver har ansvar for å utbetale sykepenger i arbeidsgiverperioden, dvs de første 16 dagene av sykefraværet. Deretter ligger ansvaret hos NAV.
Les også: Regler for egenmelding og utbetaling av sykepenger for arbeidsgiver
Du kan ha rett til sykepenger hvis du oppfyller disse generelle vilkårene:
Søknad om sykepenger må du sende til NAV og det er NAV som avgjør om sykmeldingen gir deg rett til sykepenger. Det er ulike regler for rett til sykepenger avhengig av hva slags jobb du har, eller hvilken situasjon du er i. Søknaden om sykepenger sendes når sykmeldingsperioden din er over dersom du har vært sykmeldt i mindre enn 31 dager.
Hvis sykmeldingen varer lenger enn 31 dager, vil den automatisk bli delt opp. Du kan derfor levere søknaden om sykepenger før hele sykefraværet er over.
Som hovedregel må du søke om sykepenger innen tre måneder, men det finnes unntak for å få den godkjent om du sender den inn senere:
Sykepengene skal dekke din vanlige inntekt, opp til 744 168 kroner i 2024 (6 ganger folketrygdens grunnbeløp). Se NAV sine sider for oppdaterte tall. Det er kun din faste lønn som regnes med her, ikke overtidsarbeid eller annen bonus. De 16 første dagene utbetales sykepengene fra arbeidsgiver, deretter tar NAV vanligvis over ansvaret.
Når NAV utbetaler sykepenger, fastsetter de et sykepengegrunnlag som beregningen baseres på. I noen tilfeller må NAV bruke skjønn for å bestemme sykepengegrunnlaget ditt, altså den inntekten du ville hatt hvis du ikke var syk.
Hvis du begynner i ny jobb eller får ny inntekt mens du er sykmeldt, vil sykepengene dine bli justert.
Merk deg at dersom du tar ut planlagt ferie mens du er sykmeldt så blir din rett til sykepenger forlenget med antall dager du har ferie.
Du kan maksimalt få sykepenger i 52 uker. Grensen er den samme enten du er helt eller delvis sykmeldt. Hvis du er frisk nok til å jobbe etter de 52 ukene, må det gå 26 uker før du kan få sykepenger fra NAV på nytt. Du har derimot rett til å bruke egenmelding og få sykepenger fra arbeidsgiver i arbeidsgiverperioden.
Hvis du fremdeles er syk etter 52 uker, kan du ha rett til arbeidsavklaringspenger eller uføretrygd. Du kan lese mer om hva som skjer etter 52 ukers sykefravær i guiden vår "Alt du trenger å vite om sykefravær".
For å opprettholde retten til sykepenger etter åtte uker med sykmelding, må du som syk arbeidstaker forsøke å jobbe litt innen denne tiden. Unntaket er hvis det foreligger sterke medisinske grunner som hindrer dette, eller arbeidsgiver kan bevise at tilrettelegging er umulig. I slike tilfeller kan NAV gi dispensasjon fra kravet.
Få full oversikt over sykefravær! Last ned vår guide og lær om rettigheter, plikter og beste praksis for en smidig og effektiv håndtering av sykefravær.
Hilde Barkenes
Marketing Coordinator