Outsourcing av lønn: 4 tips om hvilke oppgaver som passer for outsourcing
Det er rom for forhandlinger
I motsetning til hva noen mener, gir outsourcing av lønn rom for forhandlinger. Du bestemmer hvilke oppgaver du ønsker at en tredjepart tar seg av og hvilke du beholder internt. Derfor starter hvert outsourcing-prosjekt med å bestemme omfanget. For å hjelpe deg med den oppgaven har vi listet opp noen gode tips.
1. Hvis du liker oppgaven, behold den
Meningen med outsourcing av lønn er ikke bare at det skal lette arbeidet, det kan også gi større tilfredshet på jobben. To fluer i ett smekk, kan man si. Dette innebærer outsourcing av lønnsoppgavene som HR-avdelingen din misliker mest. For eksempel foretrekker mange lønnskonsulenter å svare på spørsmål fra kolleger fremfor å legge inn data om fravær og prestasjoner. Det er bare én måte å få svar på dette på: spør teamet ditt. Oppdag flere fordeler (og ulemper) med å outsource lønn.
2. Sett bort de tidskrevende, kjedelige eller tekniske oppgavene
Dette er nært knyttet til forrige tips, men går et skritt videre. En erfaren lønnspartner kan ofte utføre manuelle oppgaver mye mer effektivt, noe som sparer deg for mange timer hver måned. Velprøvd innovativt verktøy, systemer og prosesser samt et nytt perspektiv på lønnsprosessen din kan utføre mirakler når du er overlesset av oppgaver. Faktisk går outsourcing og optimalisering hånd i hånd, så lag en liste over lønnsoppgaver som kan trenge en mer metodisk eller teknologisk måte å jobbe på.
Les også: Outsourcing av lønn i den nye normalen: fordeler og ulemper
3. Tenk alltid fremover
Tenk på de kommende årene. Vil dine nåværende lønnskonsulenter forbli i samme stilling, eller vil de gå videre i organisasjonen din? Husk at å tiltrekke og beholde riktig lønnsekspertise ikke alltid er like lett for tiden. Med andre ord bør du ha klar en plan B, eller outsource oppgavene som mest sannsynlig vil forårsake problemer i tilfelle noen forlater teamet. Ved å være proaktiv sparer du deg selv bryet med å måtte ta raske – og kanskje dårlige – avgjørelser.
4. Det er lov å utvide etter hvert
Du bør virkelig ikke bekymre deg for mye om hvilke lønnsoppgaver du skal outsource og hvilke du bør beholde: du kan endre mening underveis. For eksempel er det fullt mulig å starte med å outsource beregningen av feriegodtgjørelser eller inntasting av tid og fremmøte, og å overlevere flere oppgaver etter hvert som tilliten til å outsource lønn vokser. I de fleste løsninger med outsourcing står du fritt til å forhandle frem dine egne vilkår (til en viss grad). Det som imidlertid er verdt å undersøke grundig, er hvilken type lønnstjenester du velger å sette ut.
Lignende artikler
7 ting du bør du tenke på før du investerer i et nytt lønnssystem
Våre lønnseksperter har her samlet 7 råd til deg som skal begynne å se deg om etter en ny løsning for lønn. Har du hatt ditt lønnssystem i en del år, og kjører du fortsatt lønn på akkurat lik måte nå som for noen år siden? Da kan det være på tide å se seg om etter en ny og mer moderne løsning.
Rapport | Payroll Proficiency Index
Lønnskompetanseindeks i Norge
Denne omfattende rapporten, PPI (Payroll Proficiency Index), viser bekymringsområdene til toppledelsen og de daglige utfordringene lønnsmedarbeidere har. Rapporten vår gir et faktabasert syn på hvordan ulike interessenter innen lønn i Norge møter dagens utfordringer, og hvordan de fremtidssikrer bedriftene sine ved å omfavne teknologi, partnerskap og lønnstransformasjon.
Outsourcing av lønn: Hvorfor nå, og hvordan du skal lykkes
En stor del av å jobbe smartere er å vite når du skal stole på andre og når du skal vise frem dine egne styrker.