1. Home>
  2. Inspirasjon>
  3. HRM>
HR-tech

Velkommen fremtiden med den nye tidsalderens HR-teknologi

HR må henge med i tiden

Det kan ikke stoppes, fremtiden er allerede her og det er på tide å bestemme seg for om organisasjonen din vil være med. Da vi i SD Worx snakket med over 3000 europeiske selskaper om deres største utfordringer innen HR i vår studie «Future of Work & People», kunne vi se at alle utfordringene de oppga kunne håndteres ved hjelp av digitalisering og ny teknologi. 

Tips! I del tre av SD Worx E-bok "Kjør smartere ikke hardere" går vi gjennom hele listen over HR-utfordringer, last ned E-boken helt gratis her. 
 
Bedrifter er ofte raske til å ta i bruk ny teknologi for sin kjernevirksomhet, men dessverre glemmer mange HR og hvordan HR-avdelingen også kan dra nytte av digitalisering. Betyr det all verden om HR faller bakpå eller hvordan skal man egentlig tenke? 

Vi har snakket med Joakim Karlsson, leder for HR Tech Lab fra PwC Sverige, om fremskritt innen HR-teknologi. Joakim jobber med å utforske og bruke ny teknologi for å drive digital transformasjon. Han går gjennom viktigheten av å opprettholde samme nivå av digitalisering i hele virksomheten for å maksimere veksten. 
 
Se Joakims innspilte webinar her, hvor han sammen med SD Worx sin Terese Hill forteller om hvordan man kan tenke nytt innen HR-teknologi. 

Grunnlegger av PwC HR Tech Lab for revolusjonerende HR 

Joakim grunnla HR Tech Lab i PwC siden 2016. Da Tech Lab ble grunnlagt, var tanken å finne en måte å kombinere fremtiden og ny teknologi med HR- og People-prosesser. 
 
"Da vi startet HR-tech Lab, var det allerede da snakk om at endringen skjedde så fort, og den har bare økt i tempo. Det er viktig å være enda raskere, å kunne se hva som er rundt hjørnet og å være moden i teknologikjøp.» 

HR Tech Lab fokuserer på å finne og se på ulike teknologier som kan være nyttige i fremtiden. De tester blant annet Virtual Reality (VR), Extended Reality (XR) og bygger chatbots. 

«Det handler mye om hvordan teknologien skal rime på folk, hvordan vi skal få dem til å ønske og kunne bruke systemene. Noen ganger kan vi trenge å lære opp (oppskalere) ansatte for å kunne bruke visse verktøy, for eksempel.» 

Fordelene ved å være i forkant av HR-teknologi 

Det er mange fordeler med å digitalisere tidligere manuelle prosesser, og det er ikke bare én måte å gjøre det på. 
 
«Fordelene med ny teknologi og digitalisering er at HR blir mer fartsfylt, mer datadrevet og mer fremtidssikker. Nesten alle virksomheter er i en digital transformasjon, og det allerede før pandemien. Virksomhetene endrer forretningsmodellen sin, hva de gjør og fremfor alt hvordan de opererer. Der må HR-funksjonen forstå at de også må henge med.» 

Hvis du går gjennom hele HR-hjulet; Tiltrekke, rekruttere, onboarde, trene, utføre og offboarde, alle brikkene kan dra nytte av forskjellige typer teknologi. 
 
«Hvis du bruker god teknologi for dine HR-prosesser, kan du kompilere disse dataene på en måte som HR ikke alltid har vært i stand til. Det er en av de store USP-ene for å kompilere og kunne integreres med annen teknologi. Plutselig sitter du på et mye bedre dashbord enn du gjorde før, og det kommer hele virksomheten til gode.» 

Bruk teknologien både internt og eksternt 

Det er mange områder i en virksomhet som må fungere uten friksjon. Digitale systemer er lettere å oppdatere, endre og justere ved behov, noe som gjør at organisasjonen kan spare tid og ressurser. 
 
«Sitter du på et stort system som har eksistert så lenge at det koster for mye, både økonomisk og tidsmessig, å faktisk endre det, danner det en flaskehals. Du kan hente ut større verdier hvis du har mer moderne systemer internt som blir oppdatert fortløpende.» 
 
Moderne systemer viser også bedriftens visjon til menneskene virksomheten retter seg mot, og det er viktig å presentere det riktige bildet for interessenter. 
 
«HR-teknologi er fantastisk i den interne virksomheten, men har også enorme fordeler eksternt. Teknologien som brukes mot kandidater, for eksempel ATS rekrutteringssystem, kandidaterfaring, videointervjuer, tester, annonser. Å ha enkle, moderne, sømløse systemer er attraktivt. Vi er alle ferdige med kompliserte prosesser når vi leter etter jobb et sted.» 

Risikoen for å ikke følge med i utviklingen 

Mange organisasjoner ser fordelene med digitalisering og ønsker å gjøre en innsats, men kan synes det er vanskelig å få taket på det. 
 
«Risikoen ved å ikke følge med er fremfor alt for fremtidige kandidater og investorer. Det blir mer og mer vanskelig å tiltrekke folk til organisasjonen din i dag hvis du har utdaterte systemer. Det trenger selvfølgelig ikke falle på det, men i en tid hvor vi alle er digitale forbrukere privat, vil vi ha det i jobbsammenheng også. Det er en ulempe hvis du ikke er på ballen.» 
 
Spesielt innen HR taper en moderne organisasjon mye på å ha viktige prosesser som henger etter og bremser veksten. 
 
«HR må kunne tilpasse seg endringene som resten av selskapet gjør. Hvis HR leverer verdi til en versjon av virksomheten som ikke lenger eksisterer, forsvinner hensikten for HR-seksjonen og den risikerer å bli overflødig.» 

Lær mer om fremtidige teknologier innen HR på vårt innspilte webinar 

Utviklingen går raskt og det er mange verdifulle systemer og teknologier for organisasjoner å forenkle arbeidet med. Manuelle prosesser tar tid, koster penger og øker risikoen for manuelle feil. Fremtidens bedrifter ser mulighetene i den digitale transformasjonen og bruker HR-Tech for å ligge i forkant av konkurrentene. 
 
Ønsker du tips og råd om hvordan du kan tenke når det kommer til ny teknologi innen HR? Se Joakims og SD Worx Terese Hill Brånedals innspilte webinar, hvor de går gjennom alt du trenger å vite om digitalisert HR!
 
Har du flere spørsmål om HR eller lønn? Kontakt oss i SD Worx her.