Top 10 HR-utfordringer i 2022
Vi har spurt nesten 3000 europeiske selskaper hva deres største HR-utfordringer er og bedt 10 eksperter fortelle om hvordan du best kan møte disse utfordringene og snu de til muligheter. Resultatet får du i denne ebook.
I løpet av de siste 30 årene har antallet og mangfoldet av alternative arbeidsformer økt jevnt og trutt. I dag bruker flertallet av arbeidsgiverne innleid arbeidskraft. For mange, er dette ad hoc og ofte relatert til kapasitetsutfordringer. Når det gjelder å utvikle en formell workforce management strategi, er det fortsatt mye som må gjøres, sier Jan Laurijssen, seniorforsker ved SD Worx. Han etterlyser en mer fremtidsrettet tilnærming til talentledelse.
Allerede i 2017 forsket SD Worx i fem europeiske land, sammen med Antwerpen Management School (AMS), på fleksibiliseringen av arbeidsmarkedet. Dette viste at 95 % av bedriftene bruker innleid arbeidskraft. I de fleste av disse organisasjonene består minst 10 % av arbeidsstyrken av innleid arbeidskraft. Selv kritiske oppgaver blir i økende grad satt bort til innleide talenter og eksperter.
For Jan Laurijssen er denne bruken av en betinget arbeidsstyrke ingen overraskelse. Rask teknologisk utvikling har ført til endringer i det tradisjonelle arbeidsmarkedet. På toppen av det hele står Europa overfor en strukturdemografisk nedgang. I dagens økonomiske klima er det rett og slett ikke nok arbeidskraft. Studier viser at et stort antall babyboomere nå pensjonerer seg. Av de 100 boomerne som forlater arbeidsmarkedet i dag, er det bare 82 som erstattes. Drevet av det stramme arbeidsmarkedet og den lave mobiliteten, søker arbeidsgivere alternative måter å øke kapasiteten på. For eksempel ved å engasjere enkeltpersoner på midlertidig basis, leie inn eksperter eller via arbeidskontrakter som ikke er standard.
Selv om du leier inn arbeidskraft og flexarbeidere, viser undersøkelsen at kun ca. 1 av 3 arbeidsgivere har en formell strategi på plass for disse.
– Innleid arbeidskraft er fortsatt et mindretall. Likevel har få en gjennomtenkt politikk for hvorfor og hvordan man distribuerer disse. Gitt den nåværende utviklingen og trendene på arbeidsmarkedet, er det det vi kaller fremtidssikker planlegging av arbeidsstyrken.
Det er klart at en stor grad av fleksibilitet i pipelinen for talenter er nødvendig for at selskaper skal holde seg konkurransedyktige. Det er imidlertid viktig at arbeidsgivere ikke tyr til denne tilnærmingen blindt. Jan: «Vår forskning viser at motivene for å ansette fleksible arbeidere varierer. Noen ganger ønsker arbeidsgivere bare å ansette midlertidig kapasitet for å tiltrekke seg spesifikke ferdigheter. Andre får en midlertidig stopp i å ansette flere faste arbeidstakere, noe som får dem til å leie inn vikarer og ekstern arbeidskraft. Uansett er en ad hoc-tilnærming ikke tilstrekkelig for å garantere suksess på lang sikt. Det handler om å kontinuerlig tilpasse seg endringer på en veloverveid måte.»
Det på høy tid at arbeidsgivere endrer sitt syn på behovet for talenter i alle deler av organisasjonen.
– Til syvende og sist bør du som arbeidsgiver spørre deg hvordan du ansetter folk og hvorfor? Deretter bør du undersøke hvordan disse behovene kan oppfylles mest effektivt gjennom konkrete ansettelsesformer, forteller Jan.
Du bør se på talent management fra et tilbud-og-etterspørsel-perspektiv, en fremtidsrettet tilnærming som først ble introdusert av professor i ledelse Peter Cappelli. Ifølge ham følger det rette talentet på rett sted til rett tid det samme prinsippet som supply chain management. Hvis du kjenner ditt fremtidige behov, kan du tilpasse tilgangen deretter. Det er et verdifullt forskningsområde, der det fortsatt er mye nytt å dekke.
Gitt fremveksten av fleksible talenter og innleid arbeidskraft, er det nå på tide at du jobber med en inkluderende og fleksibel talentstrategi. Beslutningstakere og rekrutterere bør tenke nytt for å stimulere til mer fleksibilitet, samtidig som bærekraftige karrierer sikres for alle typer arbeidstakere. I den forstand brukes ofte begrepet «fleksibilitet». Ifølge EU er fleksibilitet en integrert strategi for å styrke både fleksibilitet og sikkerhet i arbeidsmarkedet samtidig. Den forsøker å forene arbeidsgivernes behov for en fleksibel arbeidsstyrke med arbeidstakernes behov for sikkerhet.
– I mange europeiske land er det juridiske restriksjoner på hvordan du behandler ekstern arbeidskraft. Samtidig er det en klar intensjon om å gjennomføre en inkluderende politikk. For å løse dette paradokset må vi revurdere våre tradisjonelle tilnærminger til ekstern arbeidskraft. Jo bedre du integrerer mennesker, jo lettere blir det å samarbeide.
Vi har spurt nesten 3000 europeiske selskaper hva deres største HR-utfordringer er og bedt 10 eksperter fortelle om hvordan du best kan møte disse utfordringene og snu de til muligheter. Resultatet får du i denne ebook.