1. Home>
 2. Inspirasjon>
 3. Lønnssystem>
Lønn

Hva er forskjellen på bruttolønn og nettolønn?

Når du starter en ny jobb eller mottar lønnsslippen din, ser du vanligvis to viktige tall: bruttolønn og nettolønn. Men hva er egentlig forskjellen mellom dem? Og hvorfor er det viktig å forstå begge deler? 

Bruttolønn: Inntekten din før fradrag og skatt

Bruttolønn er det totale beløpet du som ansatt blir betalt før eventuelle fradrag er trukket fra. Dette inkluderer vanligvis timebetaling, overtid, bonuser, og eventuelle andre former for kompensasjon. Bruttolønnen er det beløpet som avtales mellom arbeidstakeren og arbeidsgiveren før skatt og andre utgifter trekkes fra.

Nettolønn: Det beløpet du får utbetalt

Nettolønn, derimot, er det beløpet du faktisk mottar etter at ulike fradrag er trukket fra bruttolønnen din. Disse fradragene kan inkludere inntektsskatt, trygdeavgift, pensjonsbidrag, sykeforsikring og andre frivillige avtaler som fagforeningskontingenter eller veldedige bidrag.

Hvorfor er det viktig å skjønne forskjellen på brutto og netto?

 • Budsjett: Forståelse av brutto- og nettolønn er viktig for å kunne planlegge budsjettet ditt riktig. Mens bruttolønnen representerer inntektspotensialet ditt, er det nettolønnen som faktisk påvirker hvor mye penger du har til rådighet etter at alle utgifter er betalt.
 • Skatt og andre fradrag: Ved å forstå forskjellen mellom brutto- og nettolønn, kan du bedre forstå hvor mye du betaler i skatt og andre fradrag. Dette kan være nyttig for å planlegge skattetilpasninger, utnytte tilgjengelige fradrag og kreditter, og unngå overraskelser på skattetidspunktet. Husk at det er ditt ansvar at du betaler nok skatt. Dersom du får en endring i inntekten i løpet av året er det derfor viktig at du også justerer skatten din.
 • Forhandlinger om lønn: Når du forhandler lønn med en potensiell arbeidsgiver, er det viktig å fokusere på bruttolønnen din. Dette er beløpet du og arbeidsgiveren din vil avtale før fradragene (som for eksempel skatt) blir tatt i betraktning. Forhandling av lønn kan også inkludere andre goder som for eksempel forsikringsordning, ekstra fridager, økt pensjonsinnbetaling eller andre fordeler som kan kompensere for en høyre bruttolønn. Men husk at det er bruttolønnen som gir grunnlag for pensjon, sykepenger, lån og feriepenger.
   

Et eksempel på brutto vs. netto:

Du tjener 50 000 kroner i måneden - dette er bruttolønnen din. Det er bruttolønn som gir grunnlaget til hvor mye skatt du skal betale. Det er flere ting som påvirker hvor mye skatt du skal betale, som lån, enslig forsørger mm. Sjekk hvor mye du skal betale i Skatteetatens skattekalkulator. Det er ditt ansvar å sikre at du betaler nok skatt i løpet av året.

Bruttolønnen din gir grunnlag for blant annet feriepenger, pensjon, lånesøknader i bank og sykepenger dersom du blir syk. Jo høyre bruttolønn jo mer feriepenger og jo mer sykepenger får du utbetalt (opp til en viss grense).

Etter at du har betalt skatt (30% i dette eksempelet), og du ikke har noen andre utgifter som trekkes fra lønn (eks. fagforeningsavgift, forsikring eller andre trekk), får du utbetalt 35000 kroner – dette er nettolønnen din.

Oppsummering

Å forstå forskjellen mellom brutto- og nettolønn er essensielt for god økonomisk planlegging. Mens bruttolønnen representerer inntektspotensialet ditt, er det nettolønnen som påvirker hvor mye penger du faktisk har til rådighet. Ved å ha klarhet i begge tallene, kan du bedre håndtere økonomien din, planlegge skatt og fradrag, og gjøre mer informerte beslutninger om lønn og økonomi generelt.

  Vil du vite mer om feriepenger?

  Les vår kostnadsfrie guide om ferieregler - enkelt forklart!

   Les guiden