1. Home>
 2. Inspirasjon>
 3. Digitalisering>
Bilde av en person som bruker AI-verktøy

AI og HR: Å navigere i overgangen

Hvordan kan HR-ledere tilpasse seg og henge med i AI-revolusjonen? SD Worx' HR-evangelist Jan Laurijssen, delte nylig sine tanker om temaet. Foredraget hans, "Between hope and hype", tar for seg den økende betydningen av kunstig intelligens på arbeidsplassen. Nedenfor har vi samlet fem hovedpunkter fra innlegget hans. 

  1. Ansatte har delte meninger om fordelene med AI

  Jan sa at han merker delte meninger om AI blant folk han møter rundt i Europa. Noen er begeistret for mulighetene, mens andre enten er forsiktige eller usikre på hva AI egentlig betyr for deres daglige arbeid. Dette viser tydelig at det er et informasjonsgap, og det understreker behovet for å hjelpe de ansatte med å forstå mulighetene som ligger i AI.

   2. AI starter en revolusjon i arbeidslivet

   Jan viste til at mange organisasjoner allerede har innsett at AI blir en stadig viktigere del av jobbene våre. Han forteller at rundt 27 % av jobbene kan forsvinne i løpet av de neste årene på grunn av den digitale utviklingen. Det er imidlertid viktig å ta i betraktning hvor mange jobber AI kan skape. For HR-ledere betyr det at det ikke bare er viktig å hjelpe de ansatte med å lære om AI, men også å hjelpe dem med å oppgradere eller omskolere seg om nødvendig, slik at de kan utvikle seg i en AI-drevet fremtid. 

    Webinar om AI og HR

    Gå ikke glipp av å høre Jan Laurijssen i vårt webinar. Han prøver å avklare de ulike hypotesene og antakelsene som finnes om AI og HR. 

     Se webinaret her

     3. HR vil se helt annerledes ut i fremtiden

     Jan snakket om de mange måtene AI forandrer HR på, blant annet i jakten på talenter, ferdighetskartlegging og hjelpe medarbeiderne med å utvikle seg i karrieren. Han introduserte også begrepet "algoritmisk HRM" - det refererer til AI som gjør det mulig å ta bedre beslutninger og automatisere HR-aktiviteter ved hjelp av sofistikerte dataanalyser og algoritmiske intervensjoner. 

      4. AI-mulighetene kommer med utfordringer

      Jans foredrag gjorde det klart at AI gir mange fordeler, som for eksempel å effektivisere HR-prosesser, forbedre medarbeidernes og kundenes opplevelser og hjelp til bedre beslutningstaking. Han ignorerte imidlertid ikke utfordringene, og diskuterte bekymringer knyttet til partiskhet, personvern og det tveeggede sverdet av jobber som forsvinner og jobber som blir skapt. Han understreket viktigheten av å ha en balansert tilnærming til bruk av kunstig intelligens, med fokus på overvåking, tilsyn og kontinuerlig læring. 

      Du vil kanskje også lese: Hvordan kan generativ AI påvirke medarbeiderreisen

       5. HR-ledere må gjøre noe

       Jan avsluttet foredraget med å oppfordre HR-ledere til å revurdere rollene sine radikalt nå som AI-revolusjonen er over oss. Han refererte til Dave Ulrichs modell, som tar til orde for å integrere AI og personalanalyse i HR-rammeverket. Budskapet var klart: For HR-ansatte er det nå viktig å omfavne AI, forstå hva det innebærer og forberede seg på utfordringene, slik at man kan utnytte det fullt ut til å bygge en robust og dynamisk arbeidsstyrke. For å si det med Jan Laurijssens ord: "Det er en fin tid å jobbe i HR-bransjen"

        Se innspilt webinar!

        AI er på vei inn i arbeidslivet for alvor, men mange mangler en grundig forståelse for hvordan AI påvirker HRM (Human Resource Management). I dette webinaret prøver Jan Laurijssen å avklare de ulike hypotesene og antakelsene som finnes om AI og HR. 

        Fyll inn skjemaet for å se webinaret.

         Azra Ahmed - Corporate Content Creator at SD Worx

         Azra Ahmed

         Brand Content Creator at SD Worx